02 دی 1403
EN
logo

پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم

دانشگاه علوم پزشکی تهران

علوم دارویی سنتی در غدد
علوم دارویی سنتی در غدد
معرفی

امروزه یکی از چالش‌های بزرگ سیستم سلامت، مدیریت بیماری ها خصوصاً بیماری‌های غیرواگیر می باشد. راه حل پیشنهادی WHO استفاده از داروهای گیاهی به عنوان منابع غنی دارویی ارزان قیمت و نیز در دسترس هر منطقه می باشد. از طرفی تحقیقات اخیر با استفاده از تکنولوژی های جدید به دستآورد های چشم گیری در تهیه فرمولاسیون ها و طراحی ساخت و تولید دارو با هدف کاهش عوارض جانبی و افزایش اثربخشی رسیده است.

سرزمین ایران کشوری ممتاز و با رتبه بالا از نظر غنای گیاهی و تنوع زیستی و دارای ۱۱ اقلیم از ۱۳ اقلیم شناخته شده جهانی است. بر اساس نظر گیاه شناسان، تعداد گونه های گیاهی ایران در حدود 8000 گونه است که از نظر تنوع گونه ای حداقل دو برابر قاره اروپاست. تحقیقات نشان داده است که بیش از ۲۳۰۰ گونه از گیاهان کشور دارای خواص دارویی، عطری، ادویه ای و آرایشی - بهداشتی هستند. به علاوه ۱۷۲۸ گونه از این گیاهان به عنوان گیاهان بومی ایران بوده و منحصراً در سرزمین ایران رویش می‌کنند و به عنوان یک ظرفیت انحصاری در کشور محسوب می‌شوند.

با وجود مصرف روزافزون داروهای گیاهی بومی برای پیشگیری و یا درمان بیماری‌های غیر واگیر، اثربخشی و عدم سمیت تعداد معدودی از این گیاهان ارزیابی شده است. این شکاف نشانه نیاز مبرم به انجام مطالعات مستند با شواهد علمی بالا برای ارزیابی اثربخشی گیاهان دارویی از سطوح مختلف سلولی - مولکولی گرفته تا انجام کارآزمایی‌های بالینی می‌باشد. این نیاز در سطح سلولی - مولکولی برای تعیین متابولیت اصلی مؤثر در گیاه و نحوه عملکرد آن، سپس بررسی در مدل‌های حیوانی و تجربی و پس از تأیید کفایت کارآیی، بررسی اثربخشی در سطوح مختلف I-IV کارآزمایی بالینی و در نهایت انجام مطالعات مروری نظام مند همراه با متاآنالیز می باشد.

با توجه به سوابق انجام برخی فعالیت های علمی و پژوهشی در حوزه گیاهان داروئی از سال 1380 در پژوهشگاه و انتشار مقالات حاصل از این تحقیقات و همچنین توجه جدی به توسعه تحقیقات در زمینه داروهای مدرن و ارائه محصولات جدید حاصل از فرآورده های طبیعی و شیمیائی در فرمولاسیون های استاندارد، لذا تأسیس گروه تحقیقاتی "علوم دارویی – سنتی در غدد" جهت تحت پوشش قرار گرفتن هرگونه فعالیت در حوزه دارویی پیشنهاد گردید.

در شرایطی که رشد و توسعه داروها با نگاه به حوزه سنتی و مدرن می تواند نیازهای کشور را در زمینه تأمین دارو تا حدی مرتفع نماید، واکاوی نیازهای جامعه و توانمندی‌های صنعت می‌تواند منجر به طراحی پروژه های کاربردی و هدفمندی شود که نتیجه آن برخورداری جامعه از ثمرات دانش طب سنتی، مدرن و بومی سازی دانش تولید داروها می باشد.

ماموریت

  • انجام پژوهش های هدفمند و تولید شواهد با کیفیت در سطح بالای هرم شواهد و با استفاده از فناوری های نوآورانه به منظور یافتن روش های درمانی با منشأ علوم دارویی - سنتی در غدد، برای ارتقاء کیفیت زندگی و درمان بیماران مبتلا به بیماری‌های غدد و متابولیسم و با تمرکز بر بیماری های غیرواگیر.
  • تدوین، پایش و ارزیابی شاخص ها و روش های دقیق و استاندارد تحقیق در حوزه های علوم دارویی – سنتی در غدد و اصول استاندارد سنتز و تولید دارو
  • توانمندسازی محققین این حوزه ها با توجه به بنیان‌های فلسفی علوم دارویی – سنتی در غدد با تقدم نگرش پیشگیری در برابر درمان و احصاء آموزه‌های متقن و کارآمد اصلاح سبک زندگی در جهت ارتقاء توان خود مراقبتی بیماران.
  • تلاش در جهت جلب مشارکت حداکثری به بخش خصوصی، تعاونی ها، نهادهای غیر دولتی و سرمایه گذاران خارجی و حمایت از ایجاد و توسعه کمی و کیفی شرکت های دانش بنیان و استارت آپی، در راستای توسعه پایدار و اقتصاد مقاومتی و خلق ارزش افزوده و ثروت دانشی و بومی.

چشم انداز

  • شکوفا، نوآور و دارای نقش مؤثر و برجسته در نظام سلامت کشور از طریق شیوه‌های عالمانه و مبتنی بر شواهد، ایمن، با کیفیت، مؤثر و قابل دسترس برای آحاد جامعه
  • پیشتاز و پویا در مرزهای دانش و فناوری محصولات دارویی در خاورمیانه و احراز مرجعیت علمی با تکیه بر دانش بومی و میراث مکتوب غنی‌ پزشکی ایران.
  • تبدیل شدن به مرکز همکار سازمان جهانی بهداشت در حوزه علوم دارویی – سنتی در غدد

متن مورد نظر خود را جستجو کنید
تنظیمات پس زمینه