01 آذر 1403
EN
logo

پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم

دانشگاه علوم پزشکی تهران

گروه تحقیقاتی روزه داری اسلامی

روزه‌داری آیینی است مقدس که در دین اسلام و بسیاری از ادیان دیگر برای تزکیه روح و جسم به آن سفارش شده است. در سالیان قبل داده‌های علمی در خصوص روزه داری و اثرات آن بر سلامتی اندک و نگرش به روزه درواقع پیروی از فرمان‌های الهی و ادای فریضه و عبادت بود. در طی سالیان اخیر با کمک محققین علوم پزشکی و تغذیه دانسته‌های ما از اثرات روزه داری در سوخت‌وساز بدن افزایش یافته و نتایج بررسی‌ها گواه تاثیرات مثبت روزه داری بر وضع تغذیه و سلامتی است.

گروه تحقیقاتی روزه داری اسلامی پژوهشگاه غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران از سال 1389 به عنوان یک گروه مستقل فعالیت خود را آغاز کرده است. هدف از تأسیس این گروه، گردآوری اطلاعات علمی و انجام پژوهش هایی به منظور فراهم ساختن مدارک علمی معتبر در زمینه اثرات روزه داری ماه رمضان برجنبه های مختلف سلامتی جسمی و روانی افراد سالم و نیز افراد مبتلا به بیماری های مختلف از جمله بیماری های قلبی عروقی، دیابت، بیماری های گوارشی، روماتولوژیک، عصبی، غدد درون ریز، کلیوی، اختلالات متابولیک و . . . می باشد تا به این وسیله سطح آگاهی جامعه علمی کشور و عموم افراد جامعه به منظور اتخاذ تصمیمات مناسب در زمینه روزه داری و یا منع آن افزایش یابد.

اعلام نظر در مورد بی ضرر بودن روزه داری باید بر اساس شواهد معتبر علمی باشد. اما بر اساس آموزه های دینی و جنبه های اخلاقی، در نهایت بیمار خود باید در این زمینه تصمیم بگیرد و در صورت دارا بودن اطلاعات کافی، نقش او در اتخاذ تصمیم منحصر به فرد خواهد بود.

پزشکان شیعی نیز با بررسی همه جانبه یک بیمار (از نظر شدت بیماری و بیماری های همراه و تمامی عوامل مؤثر بر توانایی یک فرد) با مشورت خود بیمار می توانند توانایی یک بیمار را در روزه گرفتن تخمین زده و او را در تصمیم گیری برای روزه داری راهنمایی و کمک کنند. با این حال، عوامل دیگری مانند شخصیت و احساسات بیمار، دارا بودن درک صحیحی از احکام مذهبی و داده های علمی و باورهای فردی نیز تصمیم گیری بیمار را تحت تأثیر قرار می دهند. از آنجا که تا کنون مطالعات کنترل شده اندکی در مورد اثرات روزه داری اسلامی در شرایط مختلف انجام شده است، امید است تلاش های این گروه، گامی مؤثر در جهت پیشبرد اهداف علمی کشور و بخصوص در جامعه علمی کشورهای مسلمان باشد.

دکتر سید محسن خوش نیت نیکو. مدیر گروه روزه داری اسلامی

 

متن مورد نظر خود را جستجو کنید
تنظیمات پس زمینه