برگزاری پنل ترجمان دانش در پنجمین کنگره همگرایی علوم غدد و متابولیسم

در چارچوب پنجمین کنگره همگرایی در علوم غدد و متابولیسم که در روزهای ۲۵ و ۲۶ بهمن ۱۴۰۳ در سالن همایش دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد، پنلی تخصصی با عنوان «ترجمان دانش» به مسئولیت دکتر بهاره یزدیزاده برگزار گردید. این پنل با تمرکز بر اهمیت بهرهگیری از یافتههای علمی در تصمیمسازیهای کلان سلامت و تقویت پیوند میان پژوهش و سیاست، یکی از محورهای برجسته علمی این کنگره بود.
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران، دکتر بهاره یزدیزاده دانشیار اپیدمیولوژی مرکز تحقیقات بهره برداری از دانش سلامت در مقدمه پانل با بیان اینکه که ترجمان دانش تنها زمانی مؤثر خواهد بود که بهعنوان یک فرآیند مستمر و چندرشتهای دیده شود گفت: ترجمان دانش فرآیندی که نیازمند تعامل منسجم میان پژوهشگران، تصمیمگیران و نهادهای اجرایی است.
وی ادامه داد: زمانی که از منظر تولید دانش به موضوع ترجمان دانش پرداخته میشود، عبارتی که بسیار خودنمایی می کند، "مسیر ترجمان پژوهش" (translational research pathway) است.
معاون پژوهشی پژوهشگاه افزود: ترجمان پژوهش، فرآیند تبدیل نتایج پژوهش های پیش بالینی، بالینی، جمعیتی و نظام سلامت به اجرای مداخلاتی است که سلامت افراد و جوامع را بهبود می بخشد و این مسیر برای انواع پژوهش ها متفاوت می باشد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران تصریح کرد: اگرچه در ابتدا مسیر ترجمان دانش، سفر از T0 ( مطالعات علوم پایه ) به T1 (کارآزمایی های بالینی فاز 1)، T2 (کارآزمایی های بالینی فاز 2 و 3)، T3 (کارآزمایی های بالینی فاز 4 و clinical outcome research) و T4 (population level outcome research) تعریف شد، ولی این مسیر برای همه انواع پژوهش ها کاربرد ندارد. به عنوان مثال مطالعاتی که بار بیماری دیابت تیپ دو را برآورد می نمایند، رابطه میان سبک زندگی، پایبندی به درمان و احتمال بروز عوارض را در این بیماران اندازه گیری کرده و یا نقش چیده مان مالی نظام سلامت (financial arrangement) را در پوشش اثربخش (effective coverage) مداخلات پیشگیری کننده سطوح مختلف پیشگیری در بیماری دیابت را بررسی می نمایند، برای اینکه منجر به ایجاد اثرات سلامتی، اجتماعی و اقتصادی در جامعه شوند، باید مسیر ترجمانی اختصاصی خویش را طی نمایند. به همین دلیل مدل های جامع تری برای ترجمان پژوهش های سلامت معرفی شده اند که برای انواع پژوهش های سلامت کاربرد داشته باشد.
در این پانل مسیر ترجمان پژوهش های زیر توسط محققین مربوطه ارائه گردیده و در انتهای پانل حاضرین که شامل ارائه دهندگان خدمت و پژوهشگران بودند، سوالات خود را مطرح کردند.
- پوست جایگزین دولایه آلوژنیک برای درمان زخمهای مقاوم به درمانهای استاندارد
ارائهدهنده: دکتر ندا مهرداد - آزمون جریان جانبی مبتنی بر برچسب فلورسنت (LFA)
ارائهدهنده: دکتر کبری امیدفر - چاقی و میکروبیوتا
ارائهدهنده: دکتر شیرین حسنی رنجبر
- اثرات فرا آکادمیک مطالعه چندمرکزی استئوپروز ایرانیان (آیموس)
ارائهدهنده: دکتر نوشین فهیم فر
اعضای میزگرد ترجمان دانش در این نشست بر این موضوع که مسیر ترجمان نتایج پژوهش های سلامت برای تعریف سئوالات پژوهشی جدید با هدف ایجاد اثرات فرا آکادمیک ، با چالش های متعددی همراه است تاید کردند که مرتفع نمودن آن ها نیازمند سیاستگزاری هایی در سطح کلان نظام سلامت، نظام پژوهش سلامت و سازمان های تولید کننده دانش می باشند.
پنل ترجمان دانش با هدف تسهیل بهرهبرداری از دانش علمی در حوزه بیماریهای غدد و متابولیسم، بهویژه در مواجهه با چالشهای نظام سلامت، بستری ارزشمند برای تبادل نظر و همافزایی میان صاحبنظران این حوزه فراهم کرد.
ارسال نظر