16 دی 1403
EN
logo

پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم

دانشگاه علوم پزشکی تهران

نشست خبری هفته ملی دیابت

نشست خبری هفته ملی دیابت سال 1402 با تاکید بر شعار «دیابت: شناخت خطرات، اقدام موثر» در پژوهشگاه علوم غدد ومتابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم، 

در این نشست خبری که با حضور دکتر افشین استوار رئیس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم و دکتر محمد رضا مهاجری تهرانی رئیس بخش غدد بیمارستان دکتر شریعتی روز دوشنبه 22 آبان ماه برگزار شد، رئیس پژوهشگاه با اشاره به بروز ۵۰۰۰۰ مورد مرگ ناشی از دیابت در ایران در سال ۱۴۰۰، از افزایش ۳۰درصدی شیوع دیابت در کشور طی ۵ سال خبر داد.

دکتر استوار به‌مناسبت روز جهانی دیابت اظهار کرد: شیوع بیماری‌های غیرواگیر به‌علت تغییر شیوه زندگی و نتایج حاصل از صنعتی شدن، از بیمارهای واگیر پیشی گرفته است. میان بیماری‌های غیرواگیر دیابت شایع‌ترین بیماری متابولیک در جهان است که به‌عنوان یک معضل عمده بهداشتی بار اقتصادی و اجتماعی بالایی بر سلامت عمومی در سراسر جهان وارد می‌کند.

رئیس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران ادامه داد: در ایران، تعداد بزرگسالان مبتلا به دیابت بیش از 5.4 میلیون نفر در سال 2021 بوده است. تخمین زده می‌شود که این رقم در سال 2030 به 7.1 میلیون و در سال 2045 به 9.5 میلیون نفر برسد.

رئیس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان این‌‌که با توجه به شیوع بالای این بیماری و همچنین روند رو به رشد آن، دو مورد از اهداف سازمان جهانی بهداشت در رابطه با بیماری‌های غیرواگیر، مستقیماً مرتبط به دیابت هستند، خاطرنشان کرد: دیابت سومین علت ناتوانی در ایران است و در سند ملی پیشگیری و کنترل بیماری‌های غیرواگیر (برنامه عمل ملی) تصویب‌شده در شورای‌عالی سلامت، در ماده 7 هدف‌گذاری برای ثابت نگه‌داشتن میزان بیماری دیابت انجام شده بود ولی از سال 2016 تا 2021 شاهد افزایش نسبی 30درصدی شیوع دیابت در کشور بوده‌ایم.

به‌گفته دکتر استوار، از 20 آبان تا پایان 15 دی ماه سال 1402، پویش ملی سلامت از سوی وزارت بهداشت برگزار می‌شود که طی آن نزدیک به 45 میلیون نفر از جمعیت بالای 18 سال کشور از نظر پرفشاری خون و دیابت ارزیابی و غربالگری می‌شوند.

معاون پژوهشی مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم و رئیس بخش غدد بیمارستان شریعتی درباره این که آیا تصور عموم افراد درباره خاصیت لاغرکنندگی داروی متفورمین صحیح است، به همشهری آنلاین گفت: متفورمین جزو داروهای کاهنده وزن نیست، البته ممکن است که مصرف آن در حد یک تا کیلوگرم منجر به کاهش وزن افراد شود. اما معمولا تغییر زیادی در کاهش وزن ندارد.

دکتر محمدرضا مهاجری افزود: این دارو علاوه بر کنترل میزان قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع۲ درباره زنانی که دچار پلی‌کیسیت هستند هم با توصیه پزشک مورد استفاده قرار می‌گیرد، چون به تخمک‌گذاری کمک می‌کند. نکته هم اینجاست که حداقل باعث افزایش وزن در این افراد نمی‌شود.

او در پاسخ به این سؤال که آیا مصرف این دارو عوارضی خواهد داشت، بیان کرد: متفورمین جزو داروهای با عوارض بسیار کم است. عمر استفاده از این دارو اکنون به ۸۰ سال رسیده است و قدیمی‌ترین داروی خوراکی دیابت است. عوارض و افت قند خون با مصرف آن بسیار کم است. حتی کسانی هم که به دیابت مبتلا نیستند، بر حسب شرایط مورد نیاز و توصیه پزشک می‌توانند از این دارو استفاده کنند.

دکتر مهاجری با بیان این که به طور کلی داروهای درمانی دیابت کم عارضه هستند، به انسولین هم اشاره کرد و افزود: عمر استفاده از انسولین در دنیا هم ۱۰۲ سال است. این دارو اولین بار از لوزالمعده سگ استخراج و ساخته شد. در طول یک قرن گذشته پیشرفت‌های قابل توجهی در تولید انسولین‌ها به وجود آمده است. آخرین دستاوردهای انسولین در کشور ما هم در دسترس است و این محصولات در اختیار بیماران قرار دارد. تا اواسط آذر هم یک انسولین جدید وارد حوزه درمان دیابت می‌شود.

این پزشک درباره این داروی جدید برای بیماران دیابتی هم توضیح داد: این انسولین هم اکنون در خارج از کشور در حال مصرف است و ما آن در ایران تولید کردیم که به زودی در اختیار بیماران قرار می‌گیرد. یکبار تزریق این انسولین در روز برای بیمار کفایت می‌کند چون طولانی‌اثرتر است. این انسولین مخلوط دو انسولین در یک قلم و افت قند خون در آن کمتر است. هم قندهای بعد از غذا و هم پس از غذا را پوشش می‌دهد. البته انسولین‌های جدید دیگری هم در دنیا در حال طی کردن فازهای مطالعاتی هستند، از جمله انسولین‌هایی که بیمار تنها یکبار در هفته از آنها استفاده می‌کند.

کلمات کلیدی
مدیر سیستم
تهیه کننده:

مدیر سیستم

تصاویر

متن مورد نظر خود را جستجو کنید
تنظیمات پس زمینه