نتایج یک پژوهش جامع در کشور، بحران سلامت دهان در ایران؛ تهدید جدی برای سلامت عمومی

دهان و دندان

در یک پژوهش گسترده و بی‌سابقه که با بررسی داده های وضعیت سلامت دهان و دندان طی 28 سال گذشته در پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شده، محققان ایرانی به یافته‌های نگران‌کننده‌ای در مورد وضعیت سلامت دهان و دندان در کشور دست یافته‌اند. این پژوهش که یکی از جامع‌ترین مطالعات در این زمینه در ایران محسوب می‌شود، نشان می‌دهد که برخلاف تصور عموم، بیماری‌های دهان و دندان نه تنها یک مشکل ساده و موضعی، بلکه یک معضل جدی برای سلامت عمومی هستند که با بسیاری از بیماری‌های دیگر در ارتباط است.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم، دکتر شروان شعاعی، محقق اصلی پژوهش با عنوان تخمین بار بیماری های قابل انتساب به بیماری های دهان و دندان با کاربرد اندازه اثر محاسبه شده از داده های جمعیتی ایران و تاثیر تراکم دندانپزشکان بر تغییر آن، با ابراز نگرانی از این یافته‌ها، گفت: هدف اصلی ما از انجام این پژوهش، پر کردن خلا بزرگی بود که در زمینه اطلاعات دقیق و جامع درباره سلامت دهان در کشور وجود داشت. ما می‌خواستیم به صورت شفاف و روشن نشان دهیم که بیماری‌های دهان از جمله پوسیدگی دندان و بیماری‌های لثه، نه تنها شایع‌ترین بیماری‌های جوامع بشری هستند، بلکه در سال‌های اخیر روند رو به رشدی نیز داشته‌اند. این موضوع، اهمیت توجه بیشتر به سلامت دهان را دو چندان می‌کند.

دکتر شعاعی با برشمردن یافته‌های این پژوهش که به عنوان نتایج پایان نامه مقطع کترای تخصصی پژوهشی در مرکؤ تحقیقت سلامت سالمنىان پژوهشگاه علوم غدد و متابلویسم دانشگاه  ارائه شده است، اظهار کرد: برخلاف کاهش شیوع کم‌دندانی در جمعیت ایرانی، شیوع پوسیدگی دندان و بیماری‌های لثه در ایران به طور قابل توجهی افزایش یافته است.

این محقق ارشد حوزه سلامت دهان و دندان با اشاره به ارتباط سلامت دهان و دندان با بیماری‌های سیستمیک گفت: بیماری‌های دهان با بسیاری از بیماری‌های سیستمیک مانند بیماری‌های قلبی، دیابت و برخی سرطان‌ها ارتباط مستقیم دارند.
دکتر شعاعی با تاکید بر اینکه  سلامت دهان تنها به حفره دهان محدود نمی‌شود و بر کل بدن تأثیر می‌گذارد.در ادامه افزود: ما در این پژوهش تلاش کردیم با استفاده از روش‌های آماری پیشرفته و تحلیل داده‌های گسترده، تصویری دقیق و جامع از وضعیت سلامت دهان در کشور ارائه دهیم. نتایج این پژوهش نشان می‌دهد که ما به یک تغییر رویکرد اساسی در زمینه سلامت دهان نیاز داریم. باید سلامت دهان را به عنوان یک جزء جدایی‌ناپذیر از سلامت عمومی در نظر بگیریم و برای بهبود آن برنامه‌ریزی کنیم.

این فعال در عرضه پزشکی اجتماعی تصریح کرد: ما در مسیر انجام این پژوهش در طول این سال‌ها با چالش‌های متعددی روبرو بودیم. از جمله این چالش‌ها می‌توان به کمبود داده‌های دقیق و جامع، محدودیت‌های بودجه‌ای و مهاجرت نیروهای متخصص اشاره کرد. با این حال، با تلاش و پشتکار تیم پژوهشی، این پژوهش به سرانجام رسید و نتایج آن می‌تواند به عنوان یک مرجع معتبر برای سیاست‌گذاران، پزشکان و مردم مورد استفاده قرار گیرد.

دکتر شعاعی ابراز امیدواری کرد با ادامه این پژوهش، بتوانیم مدل‌های پیش‌بینی‌کننده برای وضعیت سلامت دهان در آینده ایجاد کنیم که بر مبنای آن مداخلات موثر برای بهبود سلامت دهان را طراحی کنند.

دکتر شعاعی در این باره گفت: ما می‌خواهیم با استفاده از این داده‌ها، شناسنامه سلامت دهان برای استان‌های کشور تهیه کنیم و بتوانیم اثر بخشی مداخلات مختلف را ارزیابی کنیم. همچنین، قصد داریم با محاسبه بار بیماری‌های دهان، هزینه‌های اقتصادی ناشی از این بیماری‌ها را برآورد کنیم.

این دندانپزشک داوطلب که سابقه خدمات داوطلبانه بسیاری از جمله در آسایشگاه کهریزک دارد، با اشاره به پیام این پژوهش برای جامعه گفت: نتایج این پژوهش نشان می‌دهد که سلامت دهان به عنوان یک مسئله مهم و حیاتی باید مورد توجه جدی قرار گیرد. مردم باید با رعایت بهداشت دهان و دندان و مراجعه منظم به دندانپزشک، از بروز بیماری‌های دهان پیشگیری کنند. همچنین، سیاست‌گذاران باید با تدوین برنامه‌های جامع و مبتنی بر شواهد، برای بهبود وضعیت سلامت دهان در کشور تلاش کنند.