با حضور وزیر بهداشت
یازدهمین کنگره سالیانه اخلاق پزشکی ایران و هشتمین کنگره اخلاق پرستاری برگزار شد
آیین گشایش یازدهمین کنگره سالانه اخلاق پزشکی ایران و هشتمین کنگره سالانه اخلاق پرستاری، به میزبانی مرکز تحقیقات اخلاق و تاریخ پزشکی دانشگاه و معاونت پرستاری وزارت بهداشت سه شنبه 25 دی 1403 در مرکز همایشهای رازی دانشگاه علوم پزشکی ایران برگزار شد.
به گزارش سینا رسانه دانشگاه علوم پزشکی تهران، در ابتدای این مراسم، دکتر عباس عبادی معاون پرستاری وزارت بهداشت، گفت: در چند دهه گذشته با ارتقای سواد سلامت مردم، موضوع اخلاق در طب رونق بیشتری گرفته است.
وی با بیان این که برگزاری این کنگرهها، یکی از استراتژیهای تولید گفتمان و ارزش سازی هستند، افزود: در ادبیات همه بزرگان سیاسی و دینی، از غفلت در عرصه اخلاق در سلامت گلایه کرده اند.
معاون پرستاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: نتیجه تدوین دستورالعملهای همایش اخلاق در پزشکی و پرستاری باید به گونهای باشد که رضایت مردم را به همراه داشته باشد.
دکتر عبادی با ابراز خرسندی از برگزاری همزمان دو کنگره اخلاق پزشکی و اخلاق پرستاری تأکید کرد: رفتار کریمانه با مردم آن چیزی است که از سیاستهای اخلاقی انتظار داریم.
ایران در توسعه اخلاق پزشکی پیشرفتهای خوبی داشته است
در ادامه، دکتر باقر لاریجانی رئیس یازدهمین کنگره اخلاق پزشکی ایران، گفت: مهم است که بدانیم اخلاق در پزشکی و پرستاری، یکی هستند و بحثهایی که در زمینه درمان مطرح میشود، نشأت گرفته از همین موضوعات است.
وی افزود: در تاریخ کشور ما، اخلاق و آداب پزشکی هیچگاه از طبابت جدا نبوده است و با توجه به قدمتی که داریم، با استفاده از اصول فقهی و اسلامی باید راهکارهای نوین برای حل چالشهای اخلاق پزشکی و تدوین علم اخلاق زیستی بومی براساس اصول اسلامی را مدنظر قرار دهیم.
دکتر لاریجانی با اشاره به ضرورت وجود شورای عالی اخلاق پزشکی در کشور، ره اندازی مجدد این شورا را قدم بسیار بزرگی در زمینه رشد و ارتقای اخلاق در سلامت برداشته است.
وی افزود: ما در اخلاق در پژوهش، در مقایسه با کشورهای منطقه، پیشرفت زیادی کرده ایم. کتب معتبر زیادی نیز در دسترس افراد است.
دکتر لاریجانی ادامه داد: با به روز شدن نقشه راه اخلاق پزشکی، توانستیم در منطقه پیشرو باشیم. اما، باید به برخی حوزهها توجه بیشتری شود.
وی با اشاره به تدوین دایره المعارف اخلاق پزشکی در کشور، از این اقدام به عنوان یک کار ارزنده نام برد که براساس بینش اسلامی تدوین شده و به دنبال ترجمه آن به زبانهای انگلیسی و عربی نیز هستیم.
رئیس مرکز تحقیقات اخلاق و تاریخ پزشکی گفت: در زمینه آموزش اخلاق پزشکی هم قدمهایی برداشته شده که لازم است نوآوری در این حوزه داشته باشیم.
وی افزود: ترویج اخلاق و تعهد حرفهای در بالین، امروزه فعال هستند که میتواند کیفیت کار درمانی را بهبود ببخشد.
دکتر لاریجانی همچنین تصریح کرد: ما جز شبکه ای متشکل از ۱۰ مرکز همکاری سازمان بهداشت جهانی دنیا در زمینه اخلاق پزشکی هستیم و تنهای مرکزی هستم که همزمان کرسی یونسکو را نیز در زمینه اخلاق پزشکی در اختیار داریم.
دکتر باقر لاریجانی افزود: بخشهای زیادی از علوم نوین پزشکی و بالینی با اخلاق ارتباط تنگاتنگ دارند و علوم نوین، سلول درمانی، سلولهای بنیادی، ژن درمانی و پیوند همه و همه به توسعه اخلاق پزشکی نیازمند هستند .
رئیس کنگره اخلاق پزشکی افزود: یکی از چالشهای اخلاق زیستی در ۲۰۲۴، جنگ و نابرابریها بوده است و بحران بهداشتی در مناطق جنگی، یکی از چالشهای اساسی دنیا در ۲۰۲۵ خواهد بود.
رئیس یازدهمین همایش اخلاق پزشکی گفت: زمینه نقد و نظر و گفتوگو باید در عرصه پزشکی بیش از پیش فراهم شود و سامانههای لازم در این زمینه تدوین شود تا اخلاق پزشکی در مقالات و دستورالعملها به عملکردها و بالین بیماران تسری یابد.
استاد حوزه اخلاق پزشکی افزود: دورههای دکترای اخلاق در دانشگاههای مختلف در حال برگزاری است و در تلاشیم اکثریت کسانی که در اخلاق پزشکی و پرستاری تدریس دارند خود به مباحث اخلاق پزشکی مسلط باشند.
بی توجهی به سلامت مردم، اخلاق پزشکی را زیر سوال میبرد
در ادامه، دکتر علیرضا مرندی رئیس فرهنگستان علوم پزشکی، در پیام ویدئویی گفت: علوم پزشکی بدون اخلاق و اخلاق دینی، خیلی جایگاهی ندارد. انسان در کار سلامت، باید همیشه به فکر خدا باشد و در غرب، مذهب زدایی شده و از قوانین دست نوشته تبعیت میکنند.
وی افزود: آنچه اسلام از ما انتظار دارد، این است که هزینههای اضافی به بیمار تحمیل نکنیم و کم فروشی در کارهای تشخیصی و درمانی نداشته باشیم.
دکتر مرندی افزود: یک استاد اگر خوب آموزش ندهد، کار او کم فروشی و خلاف شرع است. دانشجو و دستیار، از استاد یاد میگیرد و نقش اساتید در اخلاق پزشکی خیلی مهم است.
وی در پایان تصریح کرد: بی توجهی به سلامت مردم، اخلاق پزشکی را زیر سوال میبرد.
جامعه پزشکی و پرستاری؛ محبوب خداوند
در ادامه این مراسم، آیتالله سیدمصطفی محقق داماد استاد فقه و حقوق، در سخنانی اظهار داشت: قرآن به ما محور اخلاق اجتماعی را نشان داده است.
وی با عنوان این مطلب که یک دسته از انسانها را خدا دوست ندارد، گفت: یک عده حرفهای خوبی میزنند وقتی که سمت و مقامی نداشته باشند، اما در زمان کسب قدرت، جامعه را خراب میکنند و خدا اینگونه افراد را دوست ندارد.
دکتر محقق داماد افزود: دسته دیگر، جانشان را در راه رضای خدا برای بشریت میگذارند و فداکار هستند. این افراد میدانند، خدمت به بشریت، خدمت به خدا است و خداوند اینگونه افراد را دوست دارد.
وی گفت: بهترین معیار، اخلاق پزشکی و اخلاق پرستاری است که فداکار دیگری هستند.
استاد فقه و حقوق افزود: دست پزشک که از آستین بیرون میآید، دست خداوند است که برای نجات انسان تلاش میکند. دست پرستار که بر پشت بیمار قرار دارد، دست خدمت به خداوند است و از همین رو جامعه پزشکی و پرستاری، محبوب خداوند هستند.
جامعه پزشکی و پرستاری جزو اقشار مورد اعتماد مردم هستند
در ادامه، دکتر محمدرضا ظفرقندی وزیر بهداشت، در سخنانی اظهار داشت: آن چیزی که در آموزههای دینی یاد گرفته ایم، اخلاق است. فلسفه بعثت، مکارم اخلاق است. بنابراین، آموزههای دینی که داریم باید از این افراد الگو بگیریم.
وی با عنوان این مطلب که سرمایه اجتماعی را نمیتوان بدون داشتن اخلاق ایجاد کرد، گفت: لازم است در حوزههای مختلف به بحث اخلاق عملی بپردازیم. خیلیها شاید درس خوانده باشند، اما نتوانسته اند در اخلاق عملی، الگو باشند.
وزیر بهداشت افزود: اخلاق خوب در برخورد با فقرا و محرومین، خیلی مهم است که باید یاد بگیریم با بیماران محروم چگونه رفتار کنیم.
وی گفت: در نظرسنجیهایی مکرر، جامعه پزشکی و پرستاری ما جزو سرمایه های اجتماعی با اولویتهای اخلاقی در جامعه هستند و باید مراقب باشیم که حفظ شود.
وزیر بهداشت تاکید کرد: گلایه ما از رسانههایی که مکرر به جامعه پزشکی و پرستاری حمله میکنند، این است که دارند سرمایههای اجتماعی را از بین میبرند.
وی افزود: ما باید فراتر از اخلاق، یک پویش مهربانی و فداکاری راه بیاندازیم. زیرا، اساس اعتماد بیمار همین موضوع است.
دکتر ظفرقندی گفت: جامعه پزشکی و پرستاری ما نشان داده که ایثارگر است که این موضوع را در دوران کرونا شاهد بودیم.
وی با عنوان این مطلب که بالاترین رتبه انسانیت، آنجا است که انسان به خاطر خدا به خلق و مردم کمک میکند، افزود: اگر نتایج حاصل از این کنگره را در کنار الگوهای عملی و رفتاری در بخشهای مختلف ارائه کنیم، میتوانیم مجموعه کاملی از الگوها را در اختیار آیندگان قرار دهیم.
دکتر احمد نجاتیان رئیس سازمان پرستاری و دکتر سیدرضا رئیس کرمی رییس دانشگاه علوم پزشکی تهران از دیگر حاضران در یازدهمین دوره کنگره سالیانه اخلاق پزشکی ایران و هشتمین کنگره اخلاق پرستاری در سالن رازی بودند.
همایش اخلاق در سلامت (یازدهمین کنگره سالیانه اخلاق پزشکی ایران و هشتمین کنگره اخلاق پرستاری) با ارائه 110 سخنرانی و 170 پوستر از مجموع 530 خلاصه مقاله دریافتی از پژوهشگران کشور و همچنین برگزاری نشست های تخصصی به مدت 3 روز تا 27 دی ماه ادامه خواهد یافت.
ارسال نظر